< Povtarak
Žestoka nelojalna konkurencija u kojoj crnogorske turističke agencije nemaju šansu

Intervju Petra Ivkovića Objavljeno u Pobjedi, Petak 01. Jul 2016.

 

Evropska praksa nekako podrazumijeva da strani turoperatori za svoje partnere i servisere svojih gostiju u Crnoj Gori koriste domaće turističke agencije. Ovakva praksa stvara dobar imidž naše destinacije zbog visokog kvaliteta usluga koje se pružaju gostu na destinaciji od avio leta, transfera, smještaja, organizovanih izleta i amih cijena usluga koje su optimalne. Ovakva praksa saradnje ima za rezultat jako mali broj primjedbi  od strane gostiju jer se eventualni problemi rješavaju po ustaljenoj standardnoj proceduri.

Posljednih godina u Crnoj Gori svoju djelatnost obavlja jedan dio turističkih agencija iz inostranstva bez lokalnog agenta. Djelatnost turističkih agencija obavlja i veliki broj fizičkih lica, posebno u dijelu privatnog smještaja, koristeći moderne načine plasmana smještajnih kapaciteta uglavnom preko interneta. Možda i najveći obim posla, posebno u dijelu posredovanja u uslugama smještaja, obavljaju veliki internet kanali prodaje. Samo čuveni Booking.com čini oko 50% ukupnog posredovana u dijelu smještaja. Glavni i osnovni problem ovakvog načina obavljanja poslova posredovanja je na prvom mjestu žestoka nelojalna konkurencija u kojoj crnogorske turističke agencije nemaju šansu na prvom mjestu zbog obaveze poštovanja zakona svoje zemlje. Kao drugo pomenuti subjekti su van domašaja obaveza plaćanja PDV-a, porezu na dohodak fizičkih lica kao i eventualnih kontrola naših inspekcija. Jednostavno rečeno njima se sve može dok naše turističke agencije već godinama posustaju u trci za gostom i profitom.

Veliki problem našim receptivnim turitičkim agencijama predstavlja i zakonska regulativa koja omogućava da svako može registrovati turističku agenciju bez obaveze da li se bavi osnovnom djelatnošću tj. dovođenje gostiju u Crnu Goru. Posledica toga je nevjerovatan broj turističkih agencija koje su registrovane samo da bi organizovale i prodavale izletničke ture. To je takođe očigledan primjer podsticanja nelojalne konkurencije jer opet veliki profit gube agencije koje dovode goste u Crnu Goru. Prodavci izleta na šetalištima se uglavnom regitruju isključivo za period od 2-3 mjeseca kada treba “skinuti kajmak” i na taj način ostavljaju “kratkih rukava” agecije koje godinama ulažu u destinacijski menažment, posjete sajmovima po inosranstvu i kvalitet usluga. Prodavci izleta po šetalištu, najčešće na krajnje primitivan način, po damping cijenam i bez adekvatnog kadra obavljaju prodaju jednog od naših najvažnijih proizvoda Izletničkog programa. Plasmanom izletničkog programa treba da se bave isljučivo turističke agencije koje imaju ugovore sa ino turoperatorima odnosno evidentno dovode goste u Crnu Goru.