< Povtarak
Ulcinj, Dvori Balsica: Sastanak hotelijera

Na sastanku hotelijera, koji je odrzan u Ulcinju, u hotelu Dvori Balsica, među zaključcima se posebno istakla potreba energičnijeg i uspješnijeg inspekcijskog nadzora u suzbijanju nelojalne konkurencije i sive ekonomije u svim domenima turističkog poslovanja, u kojima se aktivnosti odvijaju van legalnih tokova.

Kako su i u ovom sektoru prepoznati problemi koji otežavaju poslovanje, u narednom periodu će se od resornog ministarstva tražiti pomoć u rješavanju problema i preduzimanje mjera kojima će se uticati na konkurentnost crnogorskog hotelijerstva, a posebno na:

  1. Sistem naplate konzumacija- koji treba da omogući da se fiskalni račun izdaje na kraju izvršene usluge kroz sistem otvorenih stolova. Sistem otvorenih stolova, podrazumijeva izdavanje fiskalnog računa, kada gost zatraži račun, a ne po pojedinačnoj narudžbi.
  1. Napojnice za konobare- u svjetskom ugostiteljstvu ovaj problem je već odavno riješen uvođenjem posebnog polja na fiskalnom računu u koji se naknadno, po želji gosta, na ukupan račun upisuje dodatna cifra kao nagrada za uslugu. Predvidjanjem ovakve mogućnosti značajno bi se uticalo i na promociju zanimanja u ugostiteljstvu, koja su deficitarna i neatraktivna za mlade ljude iz Crne Gore.
  1. Izmijeniti Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakon o porezu na dohodak fizickih lica u dijelu stopa i umanjiti doprinose i poreza na obracun dohotka zaposlenih u hotelima koji rade cijele godine sa 64% na 40%. Smanjenje opterećenja na zarade, dovelo bi do rasterećenja poslodavaca i omogućilo bi se da sve one koji rade na crno, prevedu u legalne tokove tako što će ih prijaviti, uplaćivati im poreze i doprinose za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje i ujedno tako puniti državnu kasu i budžet.
  1. Snižavanje stope PDV-a za sve usluge u ugostiteljstvu na 7%- Od primjene snižene stope PDV-a za ugostiteljstvo, realno bi bilo očekivati, povećanje investicija i rast zapošljavanja, što je bilo iskustvo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu. U većem broju zemalja, članica Evropske Unije, stopa PDV-a se kreće u prosjeku od 5-10%.