< Povtarak
Turističke agencije traže hitne izmjene Zakona o turizmu
ctu turističke agencije
ctu turističke agencije

Dana 09.10.2015.godine u Hotelu Splendid je održan sastanak Sektora turističkih agencija u 'Crnogorskom turističkom udruženju'. 

Analizirajući predhodnu glavnu turističku sezonu agencije su zaklučile da je ova sezona na nivou  2014. g.  uz izvjesne promjene u zavisnosti od emitivnih tržišta. Konstatovan je blagi rast dolazaka sa tržišta zapadnoevropskih zemalja kao i pad sa tržišta Rusije i Ukraine dok je tržište Bjelorusije zabilježilo prilično povećanje broja gostiju. 

Istaknuti su problemi loše avio dostupnosti Crne Gore i neophodnost da se poveća broj avio letova iz zemalja zapadne Evrope i to posebno iz gradova bivše istočne Njemačke (Berlin, Lajpcig i Drezden).

Ono što su svi prisutni istakli kao problem koji se ponavlja već deceniju je problem pada prodatih izleta po gostu. Pojedine agencije bilježe  jako niski prosjek prodatih izleta od čak 0,59 prodatih izleta po gostu. Glavni problem je prodaja izleta na šetalištu od strane 'turističkih agecija' koje u praksi nude neku vrstu prevoza sa 'vodičem-pratiocem' bez garantovanog kvaliteta usluge i po nerealno niskim cijenama.

Transferi gostiju od strane neovlašćenih taksista je postala česta pojava, posebno protekle sezone. Taksisti u trci da dodju do gostiju sve češće 'pokupe' agencijske goste sa recepcija. Problem nastane  kod naplate jer su tako 'oteti' gosti već platili svoj transfer.

Izleti su izuzetno važan segment turističke ponude turističkih agencija i zaklučeno je da je nephodno standardizovati sve važnije izlete kao i odrediti preporučene cijene izleta. Svrha standardizacije izleta je upravo ujednačenost kvaliteta.

Sve veći problem u poslovanju turističkih agencija je i nedovoljno jasna zakonska regulativa kod poslovanja 'online' turističkih agencija posebno onih sa sjedištem van Crne Gore.

 

Nakon konstruktivne rasprave po pitanju problema ko i kako ima pravo prodaje jednodnevnih izleta došlo se do konkretnih predloga u vezi izmjene 'Zakona o turizmu'. Svjedoci smo da je Crna Gora izuzetno bogata izletničkom ponudom i da su izleti jedan od najvažnijih segmenata ponude naših turističkih agencija. Shodno važećem zakonskom okviru izlete organizuje i prodaje svako, svagdje, svašta i kako hoće. Predložene su sljedeće, okvirne, izmjene 'Zakona o turizmu':

  • Organizatori jednodnevnih izleta bi u buduće imali obavezu da pribave posebnu licencu od strane MORT-a 
  • Licenca bi podrazumijevala evidentno dovodjenje gostiju u Crnu Goru ( Ugovori sa ino partnerima )
  • Licenca bi podrazumijevala evidentan promet po sklopljenim ugovorima o dovodjenju gostiju
  • Licenca bi podrazumijevala kontrolu nakon svake sezone da ugovori nisu bili fiktivni i da je po osnovu istih ostvaren finansijki promet u suprotnom primjeniti drastične kazne u visini od 10.000 € pa i više
  • Definisati obavezu da Organizatori jednodnevnih izleta moraju imati otvorene svoje poslovnice najmanje 12 mjeseci
  • Definisati obavezu da je uslov za licencu garancija banke 
  • Definisati oavezu o minimalnom broju zaposlenih u svim vrstama turističkih agencija

 

Navedeni predlozi će, nakon što budu pravno precizno definisani, biti predočeni predstavnicima MORT-a u pisanoj formi. Na sastanku je formirana i radna grupa koja će sa pravno definisanim predlozima posjetiti nadležnog predstavnika MORT-a.

 

Budva, 09.10.2015.godine