< Povtarak
Saopstenje za medije

Povodom odluke predsjednika opštine Kotor o novom režimu saobraćaja koja je donijeta na kolegijumu, zatvorenom za predstavnike agencija i autoprevoznike na koje se ta odluka odnosi, apelujemo i zahtijevamo od predsjednika da još jednom razmotri rješenje koje su ponudili.

Predsjednik opštine bez ikakvih konsultacija, sa viškom samopouzdanja a na osnovu donešene odluke, zaključuje se,  i sa manjkom znanja, izmješta mjesto za ukrcaj i iskrcaj putnika na parkingu ispred hotela Fjord. Uz sve to o novom režimu samo obavjestava autoprevoznike i agencije ne ostavljajući im prostora da ponude alternativna rješenje i objasne probleme koje će donijeti ovakav režim saobraćaja.

Kako je novo mjesto za iskrcaj i ukrcaj putnika udaljeno od Starog grada oko 1 km, a starosna struktura gostiju većinom iznad 65 godina, postavlja se pitanje kako će turisti, zbog kojih i organizujemo izlete, uskim trotoarom pješačiti do Starog grada. Pored toga što je za turiste ovo velika distanca postavlja se pitanje i njihove bezbjednosti u situacijima kad treba da se mimoilaze sa drugim grupama koje se vraćaju sa izleta.

Ova odluka je donijeta a da se nije razmisljalo o tome da je parking ispred hotela Fjord neuslovan posebno onda kad u isto vrije dodju 3 ili 4 autobusa koji treba da se parkiraju i iskrcaju putnike. Takodje, ovaj hotel je nažalost oronuo i zapušten i nije dobro da on takav bude prva slika gostiju koji dodju da posjete Kotor.

Obzirom na posledice ove odluke apelujemo na predsjednika opštine i njegov stručan tim da sazovu hitan sastanak sa predstavnicima turističkih agencija i autoprevoznika kako bi se, u zajedničkom razgovoru, utvrdio najbolji model saobraćaja i mjesto za ukrcaj i iskrcaj putnika koji posjećuju Kotor.