< Povtarak
'Samo u Egiptu, Nigeriji i Crnoj Gori se turisti potežu za rukav: Taksi, taksi'

Taksi prevoz je, izgleda tradicionalno problem svakoj turističkoj sezoni u Crnoj Gori. Ovog puta, na relaciji od aerodroma Tivat do Budve.

Nakon tvrdnji predsjednika CTU Žarka Radulovića da prethodnih dana komunalna inspekcija opštine Tivat obavlja stalne kontrole i zadržavanja, te pismeno opominje auto taksi vozila sa teritorije opštine Budva koji preuzimaju putnike na aerodromu Tivat, oglasili su se iz Opštine Tivat. Oni su poručili da štite interese grada i građana Tivta i Crne Gore.

Prema riječima Radulovića pak, takvi prevoznici sa teritorije opštine Budva preuzimaju unaprijed dogovorenu grupu putnika, prema već zaključenom ugovorom sa hotelskim preduzećem kojim je unaprijed utvrđena i relacija i cijena prevoza, što je u potpunosti u skladu sa članom 57. Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju.

'Poređenja radi, cijena ovako ugovorenog prevoza od aerodroma Tivat do hotela u Budvi, iznosi 15.00 eura dok cijena taksi voznje na istoj relaciji sa individualnim taksistima koji nude usluge na samom aerodromu, iznosi od 30.00 do 50.00 eura, pa i više, u zavisnosti od slobodne procjene i volje prevoznika', objasnio je Radulović.

Zbog navoda da se turisti koji se nalaze u vozilima taksi prevoznika iz Budve, prilikom kontrole Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat, zadržavaju i preko pola sata, iz Opštine Tivat su istakli da kontrole koje se obavljaju traju koliko je vremenski potrebno da bi se na efikasan i kvalitetan način sproveo inspekcijski nadzor.

'Dužina nadzora, nažalost često je posljedica činjenice da auto-taksi prevoznici koji su podvrgnuti kontroli ometaju rad inspektora. Upravo zbog ovakve situacije na terenu, posljednjih dana u kontrolu su uključene Komunalna policija Opštine Tivat i saobraćajna policija Ministarstva unutrašnih poslova OB Tivat', naveli su između ostalog iz Službe.Na to im je stigao odgovor od predsjednika CTU.

'Bez namjere da polemišem sa inspekcijskim službama Opštine Tivat, želim da objasnim suštinu problema, da pojasnim stvari onima koji nijesu u ovo direktno uključeni, jer se stvara pogrešna slika. Kao prvo svako ko je prošao preko aerodroma u Tivtu, zna kakav je odnos taksista prema putnicima i koliko to ružnu sliku ostavlja', kaže Radulović za portal Antena M.

'Dešava se da kada kažemo  gostu da mu ne možemo obezbijediti taksi, iako to nije profesionalno, već ga odmah stavimo u zonu rizika, minimum će ga 30 eura koštati prevoz u jednom pravcu, a najčešće ga košta 50, a ima slučajeva i 100 eura, jer ga voze preko Gornjeg Grblja do Budve da bi put bio što duži. Na taj način tom turisti je samo što je došao do hotela već pokvaren odmor', kaže Radulović.

'Suština priče je da ili taksisti sa aerodroma u Tivtu voze za 15 eura, uz uslov da budu vozila čista, nova, sa urednim  vozačem, ili da omoguće nama da mi servisiramo naše goste, ništa više mi ne tražimo', jasan je Radulović koji ima još jedno poređenje:

'Ako turiste vožnja košta u jednom smjeru 30 eura, u drugom isto toliko, to je 60 eura za 36 km od  Tivta do Budve, a toliko košta jednodnevni boravak u hotelu sa 4 zvjezdice,  pa da li je to opravdano', pita Radulović i dodaje:

 'Mi nijesmo protiv taksista u Tivtu, mi samo štitimo naše turiste, Crnu Goru i naš biznis. Turisti ne treba da gledaju našu bruku i sramotu, da ne potežemo naše goste na aerodromu za ruku: Taksi, taksi. To se dešava samo u Egiptu, Nigeriji, i kod nas. Kakvu sliku onda ostavljamo kao destinacija i mi kao hotel - jednom riječju, narodski rečeno - to je ciganisanje', zaključuje Radulović.

Antena M