< Povtarak
Radulović: Moguć štrajk ukoliko se ne odloži primjena Zakona o strancima

Članovi Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) pozvali su Skupštinu da odgodi primjenu Zakona o strancima, za novembar ove godine, kako je Vlada i predložila.

Članovi CTU-a su na vanrednoj sjednici poručili da, ukoliko primjena zakona ne bude odgođena, biće prinuđeni da preduzmu drastične mjere pokazivanja nezadovoljstva.

Predsjednik CTU-a Žarko Radulović kazao je i da je štrajk jedna od opcija, te da bi se ugostitelji dogovorili da u određenom periodu zatvore lokale.

On očekuje da Skupština početkom juna odlučuje o zakonu, ali kaže da tu nije kraj priče. Radulović ističe da su hotelijeri i ugostitelji već pretrpjeli određenu štetu.

“Ako se zakon ne izglasa bićemo prinuđeni da idemo na drastičnije mjera pokazivanja nezadovoljstva… Da svi osjete po svom džepu, da smo mi u teškoj situaciji. Ovaj zakon može da se primjenjuje za dvije do tri godine”, saopštio je Radulović i dodao da je taj period potreban da se svi pripreme za primjenu zakona.

“I kada zaposlime sve Crnogorce i tada će nam trebati stranci”, kazao je Radulović.  Radulović kaže da je Zakon o strancima ugrozio turizam, građevinarstvo, poljoprivredu, trgovinu, investicije…

'Nigdje u svijetu nema sličnog primjera”, kazao je Radulović.

Vlada Crne Gore prihvatila je ranije prijedlog da se primjena pojedinih odredbi Zakona o strancima, koje regulišu zapošljavanje inostranih građana, odloži do 1. novembra kako bi se izbjegle negativne posljedice po ljetnju turističku sezonu. Konačnu odluku donijeće Skupština Crne Gore.

Zakon o strancima, između ostalog, predviđa da nijedan strani državljanin ne može da dobije posao u Crnoj Gori, ako na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima domaće radne snage koja zadovoljava potrebne uslove.

Izvor: rtcg.me