< Povtarak
PODGORICA: SASTANAK UGOSTITELJA CRNE GORE

Ugostitelji Crne Gore će se okupiti  17.04.2014. godine u 11:55 u kongresnoj sali stare zgrade Vlade Crne Gore, u Podgorici, kako bi sa predstavnicima relevantnih institucija razmatrali dalje aktivnosti u pravcu resavanja problema u poslovanju, a posebno:

  1. Snižavanje stope PDV-a za sve usluge u ugostiteljstvu na 7%. Od primjene snižene stope PDV-a, realno bi bilo očekivati, povećanje investicija i rast zapošljavanja, što je bilo iskustvo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu. U većem broju zemalja, članica Evropske Unije, stopa PDV-a se kreće u prosjeku od 5-10%.
  2. Sistem naplate konzumacija- koji treba da omogući da se fiskalni račun izdaje na kraju izvršene usluge kroz sistem otvorenih stolova. Sistem otvorenih stolova, podrazumijeva izdavanje fiskalnog računa, kada gost zatraži račun, a ne po pojedinačnoj narudžbi
  3. Krenuti u izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o porezu na dohodak fizickih lica u dijelu stopa i umanjiti doprinose i poreze na obracun dohotka zaposlenih u hotelima I ugostiteljskim objektima koji rade cijele godine sa 65% na 40%.
  4. Pojednostaviti sistem zaposljavanja sezonske radne snage i omogućiti da danom predaje dokumenata nadležnim institucijama sezonski radnik može početi sa radom, bez bojazni od inspekcijskih kontrola i kažnjavanja.
  5. Utvrditi sistem nabavke robe lokalnih proizvoda za koje inspekcije traže da budu sertifikovani, a naši su domaći proizvodi i gost očekuje da ih nađe u ponudi restorana kao domaće i autentične proizvode iz Crne Gore.