< Povtarak
Odrzan sastanak sektora transporta

Na današnjem sastanku predstavnici transporta okupljenih u CTU identifikovani su problemi koji za posledicu imaju otežano poslovanje crnogorskih prevoznika i njihovu potpunu nekonkurentnost na medjunarodnom transportnom tržištu.

Prevoznici su saglasni da su goruća pitanja u sektoru transporta, čije će se rješavanje tražiti na narednim sastancima sa predstavnicima relevantnih institucija, sledeća:

Pravo na povraćaj dijela plaćene akcize za gorivo- Ukidanjem prava na povraćaj dijela akciza, od novembra prošle godine, prevoznici su, pojedinačno, oštećeni za iznose koji se kreću od 30.000-150.000 na godišnjem nivou. Prevoznici zahtijevaju da se do usvajanja izmjena i dopuna Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Pravilnikom pronađe rešenje za prelazni period i stvori zakonski osnov za povraćaj dijela plaćene akcize.

Polise životnog osiguranja putnika- U Crnoj Gori, na ime osiguranja putnika prevoznici plaćaju 12,60 eura po putniku, dok kolege iz Srbije, Hrvatske i BiH, plaćaju svega 2,00 eura po putniku. Ne umanjujući značaj osiguranja putnika, u sektoru transporta apeluju na Agenciju za nadzor osiguranja  da se polise usaglase sa državama iz regiona.

Euro standard - Prilikom ulaska u zemlje EU, naši prevoznici dodatno plaćaju takse zbog zagađenje okoline i nivoa buke koju proizvode motori, obzirom da u crnogorskim saobraćajnim dozvolama ne stoji oznaka koja potvrđuje da vozila imaju predviđene standarde, te prevoznici zahtijevaju da se to ubuduće u dozvolama jasno istakne.

Granični prelaz-Duže vrijeme se otežano odvija putnički saobraćaj na graničnom prelazu izmedju Crne Gore i Hrvatske, naročito u ljetnoj sezoni, te ćemo u narednom periodu traziti od resornog ministarstva da nam pomogne u prevazilaženju tog problema.