< Povtarak
Luka Kotor AD povećala cijene autobusima za čak 400%
luka kotor | ctu
luka kotor | ctu

Povećanje cijena usluga Luke Kotor AD od čak 400% za parking autobusa agencijama koje preuzimaju putnike sa kruzera, dovelo je u pitanje poslovanje brojnih turističkih agencija i kompanije koje dovode brodove u Kotor.

Odluku o povećanju cijena donio je Odbor direktora Luke Kotor AD polovinom januara prošle godine, bez znanja većinskog vlasnika opštine Kotor.

Tada je hitno reagovalo Crnogorsko turističko udruženje koje je zajedno sa predstavnicima agencija održalo sastanak i obavijestilo Ministrastvo održivog razvoja i turizma o ovom problemu.

Podsjećamo, Luka Kotor je do sada po autobusu naplaćivala 11,9 eura sa uračunatim PDV, a po novom cjenovniku bi to koštalo 59,50 eura.

Poređenja radi, cijena parkiranja po autobusu u Dubrovniku je oko 10,7 eura, a u Splitu 8,7 eura.

U Kotoru će ta usluga biti pet puta skuplja.

Milena Raičković, generalna sekretarka CTU je za Skala radio kazala da  poskupljenje od 400% turističkim agencijama predstavlja nepremostivu prepreku za realizaciju izletničkih programa, sobzirom da su turističke agencije u obavezi da partnerima, kruzing kompanijama ponude pošalju i do godinu dana prije realizacije istih.

Osim toga, ovi ugovori sa kruzing kompanijama se po pravilu potpisuju na rok od minimum dvije do tri godine.

Odluka Luke Kotor da se od ove godine cijena ulaza autobusa poveća na 59,50 eura je nešto što u nastupajućoj sezoni, koja sama po sebi nosi puno neizvjesnosti, je najmanje što nam treba, kazala je Raičkovićeva.

Pored ove, druga neprijatnost koja očekuje turističke agencije jeste i smanjenje prostora u luci za parkiranje autobusa.

Za sada će moći da se parkira najviše šest autobusa, jer se prostor za parkiranje pregrađuje.

Raičkovićeva je podsjetila da su do sada turističke agencije imale mogućnost da u prostor Luke Kotor parkiraju do dvadesetak autobusa, a dešavalo se da čak ni taj prostor nije bio dovoljan za prihvat gostiju sa brodova u danima kada je istovremeno dolazilo tri, do četiri kruzera, različitih kompanija.

Obaveza Luke Kotor je da obezbijedi prostor predviđen za parking autobusa koji vrše prihvat gostiju po osnovu izletničkih programa.

Ukoliko ostane na snazi odluka da se može parkirati samo šest autobusa, to će donijeti dodatne probleme turističkim agencijama i kruzing kompanijama.

Osim ove dvije stavke koje se odnose na Luku Kotor, agencije i kruzing kompanije dodatno opterećuje i odluka opštine Kotor da naplaćuje ukrcaj, odnosno iskrcaj gostiju po cijeni od 15 eura po autobusu.

Na ovaj način grad Kotor, koji je većinski vlasnik Luke dvostruko naplaćuje istu uslugu samo je drugačije preimenuje, kazala je Raičkovićeva.

O ovim problemima CTU je obavijestilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma i u narednom periodu očekujemo reakciju Ministarstva, vjerujući da će ovaj problem biti što prije riješen, jer je preostalo malo vremena.

Jasno je da se problemi u Luci Kotor AD gomilaju.

Od sigurnosti, koji je najozbiljniji problem, do usluga koje ne zadovoljavaju standarde koje poznaju kruzer kompanije.

Vrijeme je da se nešto pod hitno preduzme, jer možemo ostati i bez kruzera i turista.

To ne bi bilo dobro ni za Kotor, a ni za Crnu Goru.