< Povtarak
Ljetna sezona pod znakom pitanja zbog krize u Ukrajini
Petar Ivković
Petar Ivković

Kriza u Ukrajini već je izazvala glavobolju domaćim turističkim poslenicima: pojedine turističke agencije su zabilježile i do 40 odsto manji buking nego lani, a pad vrijednosti rublje i najavljeno uvođenje viza za Rusiju od strane EU zasigurno će pojačati brige za uspjeh ljetnje sezone.

Ukoliko se kriza u Ukrajini produbi izazvaće negativne posljedice po crnogorsku turističku privredu. Rusko Iiukrajinsko emitivno tržište već je negativno reagovalo na zveckanje oružja pa su pojedine domaće turističke agencije zabilježile pad rezervacija za više od trećinu u odnosu na lani.

To nam potvrđuju i u agenciji Cipa travel čiji je direktor Petar Ivković predstavnik turističkih agencija u Crnogorskom turističkom udruženju

“Kolege koje drže agencije koje sarađuju sa Rusijom i Ukrajinom imaju slabiji buking čak za 30 do 40 posto, što nije malo. To je znači trećina u odnosu na isti period lani.“

Ivković se ipak nada da bi se u slučaju smirivanja krize u Ukrajini moglo bukingom u posljednji čas nadoknaditi manjak rezervacija.

“Već desetak do petnaest dana se primjećuju neka različita ponašanja naših partnera iz Ukrajine i Rusije jer su i oni postali krajnje obazrivi i otprilike su te neke svoje avansne obaveze odgodili za maj. Vjerovatno je to vezano za ovaj referendum u Ukrajini  i vjerovatno ukoliko se ne desi ništa posebno negativno da će se sve to pretvoriti u neki kasni, last minute buking“, kaže Ivković.

Okretanje ka zapadu

Glavobolju zbog drastičnog pada turističkih dolazaka iz Ukrajine i Rusije pojačava i inflacija rublje koja je izgubila 20 posto vrijednosti pa je i to doprinijel manjem bukingu sa istoka.
Treba se onda okrenuti prema zapadu jer sudeći prema njemačkom povećanju od 50 posto više rezervacija za Grčku, Njemci su oporavili od recesije.

“Olakšavajuća okolnost je to što je i u Crnoj Gori i u Njemačkoj ista valuta pa ta neka deflacija ne može uticati na promjenu cijena kada je njemačko tržište u pitanju.Vidimo da su neke druge destinacije u velikom problem jer njihova lokalna valuta slabi u odnosu na euro što njih čini nešto skupljim u odnosu na prethodnu godinu“, kaže direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović.

Događaji u Ukrajini će izazvati i pomjeranja na regionalnom tržištu.Najava EU da će uvesti vize za ruske državljane uticaće na manje ruskih posjetilaca na Jadranu.

“Nedavno sam čitao neke hrvatske portale i video sam da ih nije obradovalo to što će EU uvesti sankcije Rusiji jer su se nadali da će ove godine ruski turisti bez viza da uđu u Hrvatsku , tako da oni sada očekuju da će nekih 35 do 40 hiljada Rusa biti gosti u nekim drugim mediteranskim zemljama i tu pominju Crnu Goru jer smo mi najbliži . Možda je to i šansa u cijeloj ovoj situaciji pod uslovom da tamo stvarno ne bude rata već da bude mir i da taj dio gostiju dođe u Crnu Goru”, kaže Petar Ivković.

Ljetnja sezona u Crnoj Gori dakle u velikoj mjeri zavisiće od situacije u Ukrajini i Rusiji ali će osim plićeg džepa mnogima donijeti i pitanje - da li je pametno oslanjati se gotovo dvotrećinski samo na istočno tržište?

Slobodna Evropa

Jasna Vukicevic