< Povtarak
Kovacevic: Dajte sansu domacim radnicima

Za dva i po mjeseca ove godine izdate su ukupno 2.334 dozvole za rad, od čega za zapošljavanje stranaca 1.904, za sezonsko zapošljavanje 86 i 344 za pružanje ugovorenih usluga, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević na konferenciji 'Zapošljavanje domaće radne snage u susret turističkoj sezoni“. Kovačević je pozvala poslodavce da tokom sezone zapošljavaju domaću radnu snagu. Ne spori da nemamo dovoljno usko specijalizovanog kadra, ali imamo kako kaže sobarica, konobara, baštovana...

Konferenciju su u Budvi organizovali Zavod za zapošljavanje Crne Gore i Crnogorsko turističko udruženje CTU. Vlada Crne Gore za ovu godinu definisala je kvotu za zapošljavanje stranaca od 14.792.

“Moram da napomenem da ovako utvrđena kvota ipak predstavlja pomak u odnosu na prethodne godine kada je ista utvrđivana u ukupnom broju od preko 20.000 dozvola za rad stranac.“, istakla je Kovačević.

Ona je saopštila i da se nada da će nadležni ove godine zajedničkim naporima doprinijeti većem zapošljavanju domaće radne snage. “

“Naravno ne na uštrb kvaliteta poslovanja privrede”, istakla je Kovačević.

Jedna od mjera aktivne politike zapošljavanja, kojoj Zavod za zapošljavaje poklanja posebnu pažnju, jeste posredovanje u sezonskom zapošljavanju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada iz godine u godinu značajno raste interesovanje nezaposlenih za tu vrstu radnog angažmana.

Kovačević kaže da su turizam i ugostiteljstvo jedan od četiri prioritetna sektora razvoja Crne Gore koji su u tijesnoj saradnji sa drugim pod-sektorima koji ga neposredno podržavaju i čine ga ujedno i sektorom koji generiše, odnosno stvara najviše radnih mjesta.

„Međutim, imajući u vidu dosadašnja iskustva, odnosno veliko zapošljavanje strane radne snage, koje sa jedne strane utiče na ograničavanje u zapošljavanju lokalnog stanovništva, sa druge strane, posebno tokom ljetnjih mjeseci, utiče na to da se značajna finansijska sredstva odlivaju iz Crne Gore“, naglasila je Kovačević.

Ona je kazala da se u turizmu zapošljavaju na hiljade radnika iz inostranstva, mahom za pomoćne poslove koji ne zahtijevaju stručnost i prethodno radno iskustvo.

„Kada je u pitanju sektor turizma i ugostiteljstva, na evidenciji nezaposlenih nalazi se oko 5.000 osoba turističko ugostiteljskih zanimanja. Dodatno, u ponudi imamo veliki radni potencijal među ostalim nezaposlenim, koji su već iskazali zainteresovanost za rad u sezoni. Na raspolaganju su nam maturanti i veliki broj studenata, što znači da postoji zainteresovanih mladih raspoloženih i motivisanih da tokom sezone rade na našem primorju. Danas smo se okupili da, na obostrano zadovoljstvo, u konstruktivnom dijalogu iznađemo rješenja i načine kako da angažujemo što više zaiteresovanih lica iz Crne Gore na sezonskim poslovima”, kazala je Kovačević.

Ona očekuje da će poslodavci na vrijeme iskazati potrebe kako bi od imali punu podršku i pomoć u obezbjeđivanju kvalitetnog kadra.

“Vjerujemo da možemo kvalitetno odgovoriti sa ponudom zainteresovanih lica za pomoćne poslove u hotelima i restoranima, za sobarice, hostese, pomoćne kuvare, pomoćne konobare, baštovane, servire, radnike u vešeraju, na bazenima, na plaži, na parkinzima... Svjesni smo da među nezaposlenim nema dovoljno usko specijalizovanog kadra i upravo zbog toga godinama unazad Zavod za zapošljavanje realizuje programe kojim se stiču znanja, vještine i kompetencije neophodne za obavljanje poslova kako u tirizmu i ugostiteljstvu, tako i u drugim djelatnostima”, navela je ministarka.

On ističe i da te aktivnosti nijesu u potpunosti adekvatno prihvaćene od poslodavaca, odnosno ne pruža se dovoljno mogućnosti za praktičnu primjenu stečenog znanja.

“U cilju obezbijeđivanja kvalitetne radne snage za nastupajuću sezonu, Zavod je objavio, 17. marta, dva javna poziva za subvencionirano zapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih. Kroz programe vrijedne 700.000 eura pružena vam je mogućnost da kroz finansijske podsticaje od strane Vlade Crne Gore - ZZZCG pripremite i obučite nedostajući kadar za svoje potrebe, u svojim prostorijama, za konkretno radno mjesto”, poručila je Kovačević.