< Povtarak
JAVNI PROTEST CRNOGORSKIH TUROPERATORA ZBOG SAMOVOLJE MENADŽMENTA LUKE KOTOR

Luka Kotor je nastavila sa nepravilnostima i samovoljnom poslovnom politikom, koja ugrožava interese cruise kompanija i preko 90 poslovnih subjekata, a time i poslovni ambijent i imidž Crne Gore u svijetu, ocjenili su članovi Crnogorskog turističkog udruženja iz Herceg Novog i Budve.

Zato su izrazili javni protest i apelovali na institucije sistema da spriječe odluke menadžmenta Luke Kotor AD, o drastičnom, za 500% povećanju taksi za ulazak autobusa za izletnike sa brodova. Istovremeno poručuju da treba zabraniti nelojalnu konkurenciju kompanije Montenegroshorex, koja nema ugovor za prodaju izleta unutar terminalne zgrade Luke i ulazak lica i vozila na operativnu obalu.
U ime crnogorskih turoperatora, članova CTU i Odbora za turizam Privrdne komore Crne Gore, Danica Kaženegra iz 'Gullever travel Montennegro' i Borislav Rabrenović iz Kompas Montenegro, iz Budve, kao i Goran Čolović iz hercegnovskog Gorbis travel, ukazali su na reklamacije kruz kompanija. Juče je to bio slučaj sa Azamara Cruises i Silver Sea Cruises, kada je Luka Kotor nastavila sa samovoljnom poslovnom politikom, kaže Goran Čolović. Osim toga, iz MSC Crusises, najveće kompanije na Mediteranu, poslali su dopis 'Gorbisu', razočarani novim nametnutim taksama i troškovima u Luci Kotor, što će, kako navode, nesumnjivo sputati njihovo komercijalno i logističko poslovanje u Luci Kotor.
- Povećanje taksi za 500% na ulazak autobusa je pretjerano do krajnosti. Potpisali smo već shorex ugovore za 2015/16, zato nas treba izuzeti, u protivnom imaćemo pogubne troškove - navode, između ostalog, iz MSC-ja. Ova ugledna kompanija je čak planirala da poveća broj putnika na krstarenjima za Crnu Goru sa 85 na 100 hiljada, ali će to ponovo razmotriti ako ostane cijenovna politika Luke.
- Nezadovoljstvo cruise kompanija i nas koji radimo za njih je ogromno zbog nerazumne odluke menadžmenta Luke Kotor da poveća sa 12 na 60 eura sa PDV-om, taksu za ulazak autobusa za ukrcaj i iskrcaj izletnika. To se ne može raditi bez obavještenja direktno prema kompanijama koje imaju ugovore sa agencijama za izlete za ovu i narednu godinu. Osim toga negodovanje je i zbog odluke Luke Kotor da uvede nadoknadu za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara u Kotoru, čime se plaća dvostruka taksa za ukrcaj i iskrcaj putnika od dodatnih 15 eura - objasnio je Čolović.
Pisma protesta poslale su i cruises komapnije Royal Caribbean, Celebrity, Azamara, TUI, Silver Sea, NCL. Iz CTU su prethodno tražili da se uvedu realne takse, jer ne treba zaboraviti i da svaki gost plaća izletničku taksu 1 euro po osobi za ulazak u Kotor.
- Kompas Montenegro predstavlja lokalne agente cruise komapnije Costa Cruciere i Aida, koje će ove godine imati 30 dolazala u Luku Kotor. Aida planira da sljedeće godine poveća broj brodova, ali sada sa svim ovim troškovima, dovedeno je u pitanje uplovljavanje njihovih brodova u ovu Luku - kazao je Borislav Rabrenović.
O tome šta za tur operatore znače novi nameti, nakon sklopljenih ugovora sa cruise kompanijama za izlete, govorila je Danica Kaženegra.
- Po autobusu koji uđe u Luku umjesto 12 sada je trošak 60 eura. Austobusi nijesu uvijek ni puni, nemaju 49 ili 50 popunjenih sjedišta. Znači da je to preko euro skuplje po gostu. To je trošak koji sada snosimo mi, jer cruise komapnije koje su potpisale ugovore, ne očekuju da treba da participiaju, jer ispadamo neozbiljni partneri i na duže staze gubimo ugled i poziciju - kazala je Kažanegra uz tvrdnju da su svi čalnovi CTU-a jedni drugima lojalna konkurencija, jer imaju jednaka prava. Ali, od prošle godine se pojavio Montenegroshorex, koji stvara za sve problem i drugačija prava.
Članovi CTU očekuju da se ispoštuju zaključci sa sjednice Privredne komore od 5.maja o hitnom sastanku predstavnika resornog Minstasrtva, tur operatora, Opštine i Luke Kotor, inspekcija, Carine, Mup-a radi ukidanja odluke Luke Kotor o povećanju taksi.