< Povtarak
Haos u Kotoru, autobusi nemaju gdje

Crnogorsko turističko Udruženje ( CTU), na čijem čelu je Žarko Radulović,  ponovilo je apel gradskim vlastima u Kotoru, da sazovu hitan sastanak sa predstavnicima Udruženja autobuskih prevoznika i Asocijacije turističkih vodiča  i regulišu haos nakon odluke da izletnički autobusi ispred Starog Grada ne mogu preuzeti ili iskrcati svoje grupe. Nejasno je, kako poručuju, ko je ovakvu odluku donio prije 10 dana, ali pružaoci ove turističke usluge su to saznali na licu mjesta , nakon naplate kazni .

“Treba li pojašnjavati  koliko je takvo  postupanje neprofesionalno , te koliko je štete putnicima , agencijama nanijelo ( u čijem planu je uvijek navedeno da se autobusom putuje  do mjesta udaljenog dva minuta od starog grada ) ? Šta je sa nenajvljenim troškovima , saobraćajnom kolapsu koji nastaje, budući da na terenu( prema informaijama koje dobijamo)  Komunalna i saobraćajna policija postupaju različito , a dodatne nevolje tek počinju kada treba odrediti alternativni parking?”, pitaju iz CTU.

I ne samo to. CTU pita šta je ovakvim načinom donošenja i primjene dobila Crna Gora kao turistička destinacija?

“Uz to, i kazna se naplaćuje po nedefinisanim normama i kako nam u javljaju članovi, može iznositi 50, ali i  100 eura, zavisno od  procjene na licu mjesta , a ne propisanih normi …Umjesto da bude poučno negativno iskustvo  Opštine Budva , koja je  prošle godine izmjestila stajališta par kilometara od Starog grada , Kotor neobjašnjivo donosi i primjenjuje tako važnu odluku u svega  nekoliko dana ?!”, poručuju iz CTU.

Tvrde da je mnogo je pitanja otvoreno načinom “donošenja” i “primjene”, te stoga apeluju na  “gradske oce “ da u interesu javnosti objasne nekoliko važnih stvari.

“Ko je sebi dodijeliio nedležnost za donošenje ove odluke i tako direktno ugrozio izletničke programe – već  za narednu sedmicu otkazano preko 60 dolazaka- svega 10 dana nakon što je  Turistička organizacija saopštila da je Kotor posjetilo preko  74.000 izletnika tj. 18% više u odnosu na isti uporedni period prošle godine, te po čijem nalogu je koncipirana ovakva odluka , gdje je i na koji način formalno pravno uobličena i donesena ?”, pitaju oni.

 

Imaju u CTU još nekoliko konkretnih pitanja.

“Kako je određena visina kazni i kada je odluka zvanično stupila na snagu i zašto turistički poslenici o tome nisu blagovremeno obaviješteni , kada već nisu konsultovani? Tako bi u elementarno pristojnoj poslovnoj komunikaciji dobili šansu  da partnerskim Agencijama objasne promjene, koriguju cijene i sačuvaju ugled. Kako su definisane nadležnosti Komunalne i Saobraćajne policije, koje ako je suditi po primjedbama sa terena djeluju neusklađeno?”, napominju u ovom Udruženju.

Kako dodaju, ovako ishitrenim i neprofesionalnim potezima, samo se ruši reputacija Crne Gore kao respektabilne turističke destinacije u razvoju –koja u svojoj državi generiše skoro 30 odsto GDP-a.

“Pozivamo sve strane da se sastanu što prije i konstruktivno prevaziđu novonastalu situaciju , u interesu građana i turista”, zaključuju u CTU.

 

CDM