< Povtarak
DŽABA NEGATIVNA KAMPANJA SUSJEDA: ''Rusa više nego ikad''

”CRNOGORSKO PRIMORJE PRESUŠILO Rusi masovno BOJKOTUJU turističku sezonu” najnoviji je naslov kojim pojedini regionalni mediji pokušavaju da predstave turističku sezonu u našoj državi.

Te su tvrdnje, kako navodi predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, daleko od istine.

“U maju i julu nikad više ruskih turista nije bilo nego ove godine. Ova godina je jedna od najboljih od kad postoji turizam u Crnoj Gori”, istakao je on.

O tome svjedoče i konkretni podaci Nacionalne turističke organizacije (NTO).

“Prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori je boravilo blizu 30.000 Rusa što je za oko 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Broj ostvarenih noćenja je više nego učetvorostručen i iznosio je 179.000”, istakla je PR NTO Nina Vukčević.

Samo u prethodnoj sedmici, kako je napomenula, došlo više od 13.000 putnika iz Rusije što je porast od oko 15 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a obavljeno je 68 rotacija što je porast od 16 odsto.

Da su ruski državljani i dalje prisutni na crnogorskom primorju potvrdio nam je i ugostitelj Krsto Niklanović.

“Ima Rusa. Ja ne vidim nijedan da je otkazao – svi Rusi koji dolaze godinama i sad su ovdje. Čak ih ima više nego prošle godine jer se pojavljuju novi gosti”, ističe Niklanović.

Za ovu sezonu, kako primjećuje Radulović, jedan je detalj ipak atipičan.

“Rusi uglavnom idu u privatni smještaj. Valjda u sopstvene stambene jedinice koje su privatizovane. Takođe idu u hotele sa dvije i tri zvjezdice. U hotelima sa četiri i pet zvjezdica postoji mali pad. Ali taj pad uopšte nije primjetan jer je u hotelima to nadomiješteno sa gostima iz drugih država”, izričit je Radulović.

Antikampanja, koja po njegovom mišljenju ima političku pozadinu ne daje nikakve rezultate.

“Dala bi kad bi im možda neko iz administracije Ruske federacije dao pare da idu na odmor. Ali oni troše svoj novac. I oni idu tamo gdje im je lijepo, tamo gdje su dobrodošli i tamo gdje se osjećaju kao kod svoje kuće. To mjesto je Crna Gora”, dodao je Radulović.

Da negativna kampanja nema efekta saglasan je i Niklanović. Stoga, smatra, na propagandu ne treba ni obraćati pažnju.

“I svaki odgovor na antikampanje je samo izazivanje problema. Jednostavno ih treba ignorisati”, ističe Niklanović.

“Bolje da Dragan Ivančević ne daje izjave”

Disperzija tržišta koja se često pominje kao nedovoljno razrađena strategija, svakako je rješenje. Ali to se, napominje Radulović, ne radi preko noći.

“Još bi najbolje bilo da raspišemo kvote pa da nam dolazi 20 odsto Rusa, 20 odsto Engleza i 20 odsto Njemaca. To je smiješno”, napomenuo je on.

Stoga je Radulović, u ime svih turističkih poslenika Crne Gore, uputio je apel predsjedniku Odbora za turizam Privredne komore Draganu Ivančeviću koji je u gore pomenutom tekstu izjavio da je u velikim hotelima na južnom Jadranu tokom jula popunjenost bila manja za 30 odsto zbog činjenice da su ruski turoperatori poslušali preporuke tamošnjih vlasti i otkazali aranžmane.

“Ja bih zamolio gospodina predsjednika Odbora za turizam Privredne komore da više ne daje izjave barem dok ova sezona ne prođe. Jer ovo je atak na turizam CG, na našu državu i na naše građane. Na ljude koji od turizma žive i na budžet Crne Gore”, istakao je Radulović.

Antena M