< Povtarak
CTU: Nijesmo savršeni, ali se trudimo

 

Ni ove godine, baš kao I mnogih predhodnih, a sve u poznatom duhu “svijetle junske medijske tradicije “, pojedini mediji iz Srbije i njima bliski iz Crne Gore nisu odustali od zlonamjernih komentara I konstatacija o Crnoj Gori kao preskupoj, lošoj, riječju - turističkoj destinaciji za izbjegavanje.

Tako su i ove godine lansirane paušalne procjene i negativne ocjene trenutnog stanja u crnogorskoj turističkoj ponudi. Ovog puta na primjeru DVA ,pri tom- najluksuznija odmorišta I cijenama njihovog plažnog mobilijara, pokušala se predstaviti kompletna destinacija –sa negativnim prizvukom naravno. Da se u “bitku za tiraž” kreće činjenicama, a ne laičkim projekcijama, čitaoci bi npr.saznali da je do prije svega 7 dana na većini plaža, mobilijar bio besplatan, a pristup slobodan. Da na pomenutom Svetom Stefanu postoje ekskluzivni lokali u kojima možete popiti kafu sa 1,60 eura, itd.Takođe, čitaoci bi saznali za podatak da su cijene u poredjenju sa regionom, ali I mnogo razvijenijim destinacijama niže u prosjeku od 20 do 40 odsto, te da su u privatnom smještaju iste kao I prošle godine, a u nekim od najlukzunijih hotelia čak I niže.

Nije, međutim ovo “ medijsko izvještavanje” nikakva novost za turističke poslenike u Crnoj Gori. Gotovo tipske “analize” , “predviđanja” I “projekcije” su ozbiljne taman toliko kao I ono što smo u istim medijima čitali predhodnih godina : tokom “Sumornog leta nad Crnom Gorom, o “ planinama koje su se obrušavale na turiste”….Za divno čudo ove godine nema “ Čudovišta iz mora “?!

Od “ ozbiljnih medija “ bi bilo za očekivati da pokažu makar minimum istraživačke vještine i objasne svojim čitaocima na kojem to uzorku I po kojoj metodologiji rade ovako “ ozbiljna istraživanja “ I kako to da ih brojke o prihodima tako ubjedljivo demantuju na kraju svake fiskalne godine .To što nudi Budva ali I cijela Crna Gora je jedinstveno I gosti to najbolje znaju I zato joj se uvijek vraćaju, svjesni da su Crnoj Gori uvijek dobrodošli. Zašto je to tako ne znamo, ali ima nešto u šarmu Crne Gore , koji plijeni i ne blijedi, a mi Crnogorci se u to samo uklapamo, trudeći se da pružimo najbolju moguću uslugu.

Niko od nas ne tvrdi da je u Crnoj Gori sve savršeno, ali se trudimo da nam bude najbolja moguća.