< Povtarak
Bez jeftinijih avio linija propadamo

Naredna godina biće prekretnica u turizmu Crne Gore, jer će izostati veliki broj gostiju sa tradicionalnih tržišta koja su do sada obezbjeđivala „punjenje' kapaciteta na crnogorskoj obali, upozorio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović.

On je ocijenio da će broj ruskih gostiju biti manji nego ove godine, kada je zabilježen drastičan pad sa toga tržišta. Naglašavajući da je 2015. početak novog pravca u „nuđenju turističkog proizvoda zvanog Crna Gora', Radulović je rekao da je otvaranje što većeg broja letova nisko-tarifnih avio-prevoznika ( low cost) i snižavanje cijena usluga ključ svih sljedećih sezona u Crnoj Gori.

„Onda nećemo zavisiti ni od ruskog, njemačkog tržišta... Onda će sva tržišta da budu naša i mi njihova. Tradicionalna tržišta koja smo imali svih godina do sada definitivno će narednih godina biti manje prisutna. To je tendencija u cijeloj Evropi. Rusi su bukvalno iščezli iz Poljske, Francuske, Austrije... I kod nas će se to reflektovati. Biće i gostiju iz Rusije, ali ne u onom broju u kojem su ranije bili. Bojim se da će ih biti mnogo manje nego što mi mislimo da će ih biti. Ove godine ih je bilo upola manje, a iduće godine od ove polovine, neće ih pola biti', kazao je Radulović u razgovoru za „Vijesti'.

On je ocijenio da Crna Gora nije spremna za takav razvoj događaja, jer „niko ne razumije koliko je sve otvoreno i nedefinisano'.

„Prepustili smo se nekom slučaju, da tržište samo sebe reguliše. Ako tržište samo sebe bude regulisalo, bez nas, u toj priči ćemo loše proći', rekao je Radulović.

Pozivajući se na utiske sa turističkih skupova kojima je prisustvovao u Grčkoj i Poljskoj, uključujući i onaj Evropske asocijacije turističkih agencija i turoperatora ECTA u Talinu u Estoniji, on je rekao da vjerovatno „više niko nije spreman da plaća cijene, koje je plaćao do sada , za ovo što je dobijao kod nas'.

„Moramo sa nižim cijenama, sa mnogo više rada, odnosno dužom sezonom, zarađivati iste pare koje smo do sada zarađivali', naglasio je Radulović.

On je rekao da je Poljska jedno od tih tržišta koje može da nadomjesti manjak gostiju sa tradicionalnih tržišta, kao jedna od najbrže rastućih emitivnih destinacija, gdje postoji veliki interes za Crnu Goru. On je rekao da očekuje porast broja gostiju iz Bjelorusije, kao i Ukrajine, „ukoliko se stabilizuje situacija', te iz Kazahstana i Azerbejdžana. Radulović je kazao da je u Poljskoj dogovoren čarter let ka Crnoj Gori iz Varšave a da je blizu i dogovor o letu iz Katovica, dodajući da je ključni momenat bolja avio -povezanost sa Evropom i niža cijena karte.

„Cijena leta je osnov, jer ako Poljak leti do Grčke za 150 eura, neće da leti za Crnu Goru za 400 eura... Ako ne uspijemo da dovedemo lou kostere, onda sam jako pesimističan prema projekciji dešavanja u turizmu Crne Gore. Stvari se usložnjavaju, tržišta su sva poremećena, evo kreće treća kriza od 2009, Evropa to debelo osjeća. Ponuda je sve atraktivnija u drugim destinacijama. Grčka je danas značajno jeftinija od nas, Poljska je čak jeftinija od Crne Gore za 40 odsto', rekao je Radulović

Crna Gora preporučena destinacija

Radulović je kazao da je u Talinu razgovarao sa predsjednicima udruženja tur operatora četiri skandinavske zemlje, Danske, Švedske, Norveške i Finske, od kojih je dobio čvrsta uvjeravanja da će pomoći da se Skandinavija okrene prema Crnoj Gori. „Spremni su da idu zajedno sa nama u kampnju prema lou kost kompnijama, da što više letova uspostave prema Crnoj Gori. Pozvao sam da njihova studijska grupa predstavnika tur operatora iz ove četiri zemlje krajem decembra ili sredinom januara posjete Crnu Goru', rekao je on. Radulović je kazao da je Ministarstvo turizma pristalo da Crna Gora 2015. bude preporučena destinacija u okviru ECTA.

„To podrazumijeva da su sve članice ECTA dužne da na svim brošurama, dokumentima postvaljaju markicu sa preporučenom destinacijom Montenegro wild beauty. To će dodatno pomoći da se skrene pažnja na Crnu Goru u možda jednoj od najvećih reklamnih kampanja koju je Crna Gora imala', kazao je Radulović.

Dubrovnik posjetilo pola miliona lou kost gostiju, MA da opstane

Radulovic je ocijenio da u kombinaciji sa niskotarifnim prevoznicima i nacionalna avio-kompanija treba da opstane, kako bi popravili ukupnu turističku sliku i imali rezultate.

“'Montenegro erlajnz' mora da opstane, država ima obavezu da pomogne našem avio-prevozniku, jer on nama treba. Bilo bi jako riskantno da te resurse prepustimo drugima, dok imamo svoju kompaniju, možemo da pariramo usiovima. Primjer Slovačke i Makedonije, koje nemaju svoje nacionalne avio-kompanije, te su zavisne od drugih, ukazuje da moramo sačuvati MA, kazao je Radulovic

On je rekao da će CTU predočiti premijeru i ministru finanisija studiju o benefiting lou kost kompanija na primjeru sličnih destinacija. „Uzeli smo primjere Dubrovnika, Zadra i Krfa. Prema podacima dubrovačkog aerodroma, osam lou kost komapanija, od njih ukupno 19 koje lete, povezali su ih sa više od 30 gradova i tokom 2013. doveli u taj grad čak 569.000 gostiju11, kazao je on.

Vijesti